Home / Hlavné / Slané syrové labky
22 marec, 2020

Slané syrové labky

Posted in : Hlavné, keksy, krekery, Priležitosti, Slané pečivo, sušienky, keksy on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , ,

Slané chrumkavé pečivo si môžeme rýchlo pripraviť doma a nahradiť kupované pečivo, kde je veľmi veľa zbytočných prísad, ktoré ovplyvňujú chuť a aj naše trávenie.
Tieto labky som si obľúbila v zahraničí a tam som si aj kedysi kúpila formičku.
Túto si už môžete kúpiť aj u nás v predajniach s cukrárskymi potrebami, samozrejme môžete použiť vaše obľúbené tvary.
Z tejto dávky cesta som vyrobila cca 35 kúskov.
Potešíte ma vašimi obrázkami, ak ich uverejníte označte ich prosím  @jarkapecie

Budete potrebovať:

  • 300 g hladkej špaldovej  múky
  • 75 g zemiakového škrobu
  • 12 g prášku do pečiva ( bez fosfátov)
  • 150 g tvrdého syra ( výraznejšej chuti napr. Gouda)
  • 1/2 čl soli
  • 1 ks vajce
  • 1 ks vaječný žĺtok
  • 1 PL mlieka
  • 200 g masla

Na potretie:

  • 1 ks vaječný žĺtok
  • semienka, mak, orechy, bylinky – na ľubovoľný posyp

 

Príprava:
Do misy preosejte múku, pridajte zemiakový škrob, soľ. prášok do pečiva ,na jemno strúhaný tvrdý syr a pokrájané maslo z chladničky.
Zo všetkého urobte „drobenku“ buď ručne, alebo rýchlejšie ju vyrobíte v mixéri, alebo robote. Do pripravenej drobenky pridajte
rozšľahané vajíčko so jedným žĺtkom a spracujte kompaktné cesto. Ak pracujete ručne nemieste cesto dlho, aby sa maslo neroztopilo. Ak ostanú v ceste maličké kúsky masla, vôbec to nevadí, krehké cesto bude chrumkavejšie. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho aspoň hodinu chladiť. Na doske rozvaľkajte cesto na 3 – 4 mm a vykrajujte labky ( samozrejme, že to môžu byť rôzne tvary, alebo tyčinky).
Vykrojené kúsky uložte na pečiaci papier – nemusíte nechávať veľké odstupy, cesto sa pri pečení nerozteká.
Takto pripravené kúsky natrite rozšľahaným žĺtkom ( pridávam trochu soli a lyžicu mlieka), posypte hrubou soľou, makom, sézamom,
makom, orechami, alebo rascou ….podľa chuti.
Pečte pri 180 C cca 20 – 25 minút, podľa výkonu  vašej rúry. Vychladnuté môžete skaldovať v uzatvorenej dóze.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.