Home / Hlavné / Čokoládové keksy ( cookies)
29 august, 2019

Čokoládové keksy ( cookies)

Posted in : Hlavné, keksy, krekery, Sladké pečenie, sušienky, keksy on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , ,

Keksy z detstva si pamätáme všetci, ich vôňu a chuť nám pripomenie aj obal na krabici v obchode.
Jedli sme ich na výletoch, v škole, k čajíku, alebo len tak  misky, ktorá bola na kuchynskej linke.
V tom čase sme vôbec nepremýšľali nad ich zložením, dôležité bolo, že ich mama kúpila 🙂
Tieto keksy z detstva je stále dostať kúpiť, výrobcovia spoliehajú na našu pamäť a naše chuťové a čuchové poháriky.
Je smutné, že ich zloženie sa nezmenilo a obsahujú stále veľa prísad, nevhodných tukov a množstvo cukru. Dajú sa upiecť aj inak, bez chémie a so zníženou dávkou cukru.
Samozrejme keksíky nikdy nebudú patriť k zdravej výžive, kombinácia múky, cukru a tuku nie je priateľská k nášmu tráveniu a jej prínos živín je minimálny.
Aj napriek tomu ich kupujeme a sú súčasťou nášho života. Tak si ich doprajme v malom množstve a ozaj len občas, ale len tie doma pripravené, z kvalitných surovín a hlavne bez umelých prísad.

Na prípravu týchto čoko – kokosiek budete potrebovať:

  • 240 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 200 g masla
  • 2 PL kakaa
  • 2 vaječné žĺtky

Poznámka: Keksy môžete pripraviť aj bez pridania kakaa a nahradiť ho škoricou – chutia výborne.

Príprava:
Všetky suroviny spracujte v miske a odložte cesto do chladničky stuhnúť.
Vytvorte z cesta guľôčky o veľkosti vlašského orecha ( ja som robila 15g guľky ), uložte ich na plech s pečiacim papierom ( alebo fóliou).
Rukou guľôčky trochu stlačte a vidličkou vytvorte ryhy.
Pečte pri teplote 180°C asi 10 – 12 minút.
Nechajte na plechu pár minút vychladnúť a preložte ich na mriežku.
Keksy skladujte v plechovej, alebo sklenej dóze.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.