Home / bez lepku / Rebarborový koláč – bez lepku
9 máj, 2019

Rebarborový koláč – bez lepku

Posted in : bez lepku, ovocné, Pre alergikov on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , ,

Sezóna voňavých  jahôd a rebarbory začala a aj keď u mňa na stránke nájdete viac receptov s touto chutnou zeleninou ( áno, rebarbora je zelenina )
Dnes mám pre vás nový recept na veľmi jednoduchý koláč, ktorý  je tu v bezlepkovej verzii.
Koláč je veľmi chutný, šťavnatý a podávať ho môžete len tak, bez úprav, na raňajky, alebo ozdobiť krémom z mascarpone, alebo tvarohu a servírovať ako dezert pri slávnostných chvíľach.
Piekla som ho v okrúhlej forme, ale rovnako dobre ho upečiete na plechu, chutí poliaty bielou čokoládou a posypaný zrelými jahodami 🙂

Inšpiráciu som našla u Denise na jej stránke  www.foodlovin.de.

Mám rada jednoduché koláče bez krémov a tento je natrvalo zaradený v mojom receptári, vyskúšajte a zverejnite vašu fotografiu s označením  @jarkapečie, aby som ho mohla vidieť.

Budete potrebovať ( pre formu s priemerom 27 cm):

  • 300 g rebarbory
  • jahody podľa vašej voľby
  • 100 g pohánkovej múky
  • 100 g ovsených vločiek ( pomletých )bez lepku
  • 50 g ryžovej múky
  • 100 g mletých mandlí ( vlašské orechy)
  • 200 g bieleho jogurtu ( hustý napr. gréckeho typu)
  • 120 ml mlieka
  • 3 ks vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 50 ml oleja
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez lepku
  • 2 čajové lyžičky strúhanej citrónovej kôry

Postup:
Rebarboru očistite a nakrájajte na 2 cm kúsky.  Ak použijete aj jahody, nakrájajte ich na štvrťky.
Dno okrúhlej tortovej formy pokryte papierom na pečenie a rúru nahrejte na 180°C.
Všetky suché suroviny zmiešajte v jednej miske.
Celé vajcia s cukrom vymiešajte ručne, tak aby sa cukor roztopil, pridajte olej, biely jogurt, strúhanú citrónovú kôru a mlieko.
Do tekutej zmesi pridajte suchú zmes a dobre premiešajte, aby neostali suché miesta.
Do cesta zamiešajte nakrájanú rebarboru, cesto preložte do pripravenej formy a na povrch pridajte nakrájané jahody.
Celý koláč môžete posypať drvenými orechmi alebo mandľami.
Pečte cca 40 – 45 minút.
Urobte skúšku suchou špajľou, aby ste sa presvedčili, že je koláč prepečený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.