Chlebík z bielkov s ovocím

Ak častejšie pečiete ostávajú vám vaječné bielky. Majú všestranné využitie v kuchyni:

  • môžete ich pridať do miešaných vajíčok, alebo omelety
  • uvarené nakrájať a pridať do nátierok
  • pridať ráno do varenej obilninovej kaše
  • zapekať zeleninu
  • pečená ryža so zeleninou
  • zavariť do polievok
  • napiecť sladké pusinky 🙂
  • napiecť trvanlivé mandľové sucháriky
  • môžete ich aj zamraziť

Hmotnosť jedného vaječného bielku je od 27 – 30 gramov. Pri uskladnení si poznačne koľko kusov ste si odložili, rovnako aj pri mrazení.

Po väčšom pečení vždy rada upečiem tento chlebík, recept mám z našej domácej písanky .

Budete potrebovať:

  • 5 ks vaječných bielkov ( cca 150 g)
  • 90 g  mletého trstinového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 50 g hrubej špaldovej  múky ( môže byť aj polohrubá )
  • kôra z bio citróna
  • 100 g roztopeného masla
  • 1/2 čl prášku do pečiva
  • sušené ovocie – 2 hrste – podľa chuti
  • kúsky čokolády –  môžete vynechať 🙂

Príprava:
Formu na srnčí chrbát vymastite maslom a vysypte hrubou múkou, alebo kokosom.
Maslo si rozpustite a nechajte ho vychladnúť.
Z vaječných bielkov šľahajte sneh, keď je hmota biela pridajte cukor a vyšľahajte do tuha.
Zmiešajte múku, prášok do pečiva a mleté orechy a postupne túto zmes varechou zapracujte do snehovej hmoty.
Keď máte zmes bez suchých miest vmiešajte roztopené maslo, pomaly ho zapracujte.
Na záver pridajte na drobno nakrájané sušené ovocie a kúsky čokolády.
Naplňte formu cestom a pečte pri 180°C asi 35 – 40 minút.
Upečený chlebík nechajte vo forme 10 minút oddýchnuť a potom ho preložte na mriežku.

0 komentárov k “Chlebík z bielkov s ovocímPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.