Home / Priležitosti / Perníkové tiramisu
2 december, 2017

Perníkové tiramisu

Posted in : Priležitosti, Sladké pečenie, Torty, Vianoce on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , ,

Časopis Dobré jedlo mám rada a kupujem si ho pravidelne. Potrebovala som upiecť malú tortu na meniny mojej neterke a chcela som skúsiť niečo nové, a trošku aj vianočné (veď Katarína približuje už ten prekrásny vianočný čas ) A práve v Dobrom jedle som objavila „Sladkú výzvu“ na túto tortičku.
Neváhala som ani chvíľku a začala som premýšľať nad dekoráciou, nakoľko recept bol daný a v tejto  výzve ide o to upiecť podľa receptu, dekorovať a fotky zaslať na vyhodnotenie.

 

Torta sa piekla dobre, korpus som robila len 18 cm, ale pokojne ho urobte v 24 cm forme, bude nižšia ale lepšie si ju vyzdobíte.
Keďže som ju darovala, nemala som možnosť odfotiť rez torty a ani ju ochutnať.
Oslávenkyňa mi však povedala, že bola výborná a ja o tom nepochybujem, lebo bola plná skvelých surovín a rôznych chutí.
Pripravte si ju na niektorú adventnú nedeľu a pozvite rodinu, či priateľov na ochutnávku. Posedíte si, porozprávate sa a zastavíte tak trochu ten nezmyselný umelý zhon pred vianočnými sviatkami.
Nič hodnotnejšie nie je ako osobné stretnutia ♥♥♥
Ja som sa do súťaže zapojila a počkám na výsledok, tak mi prosím držte palčeky 🙂

Budete potrebovať:
Na korpus:

  • 4 vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 10 g perníkového korenia
  • 10 g mletej škorice
  • 120 g hladkej špaldovej múky
  • 10 g prášku do pečiva bez fosfátov

Na polevu:

  • 150 ml tuhej dobrej kávy + rum

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g hustej kyslej smotany
  • 120 g mletého trstinového cukru
  • 2 čl vanilkového extraktu
  • brusnicový džem

Príprava:
Perníkové korenie a škoricu premiešajte s cukrom, pridajte celé vajcia a šľahajte do hustej peny. Hmota je krásne nadýchaná, hustá a znásobí svoj objem. Múku preosejte, pridajte prášok do pečiva, môžete aj štipku soli  a zapracujte to vareškou do vaječnej zmesi.
Cesto rozdeľte do dvoch foriem a pečte pre 190°C asi 15 – 20 minút.
Urobte si skúšku drevenou špajľou. Korpus musím byť prepečený, nadýchaný a suchý.
Korpusy nechajte vychladiť. Uvarte si kávu a do uvarenej pridajte rum.
Na krém zmiešajte mascarpone s kyslou smotanou, cukrom a vanilkovým extraktom.
Prvý korpus polejte polovicou kávy s rumom. Natrite ho bohato džemom a na túto vrstvu rozotrite polovicu mascarpone krému.
Na krém položte druhý korpus a postup opakujte.
Na vrch torty použite dobrú čokoládu, ktorú môžete upraviť pomocou škrabky na zeleninu, alebo si vytvorte vlastnú dekoráciu podľa príležitosti na akú dezert potrebujete.
Vhodné je mrazom sušené ovocie, čerstvé ovocie, pražené oriešky, čokoládové ozdoby.
Verím, že si pochutnáte 🙂
Pokojný a prenádherný advent vám všetkým želám Jarka ♥♥♥

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.