Home / makové / Makový šťavnatý zákusok
22 august, 2017

Makový šťavnatý zákusok

Posted in : makové, Pre alergikov, Sladké pečenie, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , , ,

Mak, slivky a čokoláda …. spojenie, ktoré vytvorí skvelú chuť a za pár minút vyčaríte chutný zákusok. V sezóne používam čerstvé zrelé slivky, v zime zase domáci kompót bez pridaného cukru.  Čokoládová poleva dodá zákusku sviatočný vzhľad a doplní chute.

Mak máme u nás na Slovensku veľmi radi 🙂 Makové štrúdle, tradičné vianočné makové koláče, kysnuté alebo z krehkého cesta a samozrejme aj tradičné bratislavské rožky.

Mak sa vyskytuje takmer na celom svete, ale nie všade je povolené jeho pestovanie a konzumácia. Mak bol už dávno súčasťou svetských, ale aj cirkevných obradov. Sú to práve zrnká maku, ktoré predstavujú bohatstvo a hojnosť a preto by na našom sviatočnom stole nikdy nemali chýbať makové koláče.
Je jedným z najlepších zdrojov vápnika. Dôležitými produktmi maku sú: makový olej, maková múka, ale aj makový nápoj („mlieko“)

V spolupráci s dm drogérie sme vydali aj našu druhú knihu a aj v nej nájdete recept na tento skvelý koláčik.
Je naozaj veľmi šťavnatý, plný sviežich chutí a je bez múky, takže ho môžu všetci tí, ktorí sa musia vyhýbať lepku, či už pre alergiu, intoleranciu, alebo celiakiu.

Avšak určite poteší každého maškrtníka.
Upečte si ho do tortovej formy, ozdobte čokoládou, čerstvým ovocím, mätou alebo orechmi a vytvorte tak slávnostnejší koláčik (tortu), ktorá poteší určite každého stravíka, maškrtníka.

Knižku si môžete objednať na adrese: http://mio.akosiuvaritzdravie.sk

Recept pre Vás:
Budete potrebovať:

  • 350 g sliviek
  • 6 vajec
  • 160 g masla
  • 120 g trstinového cukru
  • 150 g horkej čokolády
  • 150 g mletého maku
  • 200 g slivkového lekváru
  • 30 g kakaa

Postup:
Slivky vykôstkujte a rozmixujte. Mak pomeľte. Žĺtka oddeľte od bielkov. Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh.
Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom, pridávajte po jednom žĺtky, do tejto hmoty vmiešajte mletý mak, kakao, rozmixované
slivky a tuhý sneh z bielkov.
Cesto vylejte do formy (28x20cm) zarovnajte povrch a pečte pri teplote 150°C asi 35 minút.
Nechajte vychladiť. Potrite slivkovým lekvárom bez cukru a polejte čokoládou.
Recept na pečený slivkový lekvár nájdete tiež v spomínanej knihe Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ II

MakovySoSlivkami-1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *