Ražno – pohánkový kváskový chlieb

Som nadšená z môjho aktívneho ražného kvásku a po sladkých receptoch  – makové buchty a lievance – som  sa rozhodla pre ďalší recept na chlieb.
Našla som recept na kváskový chlieb, ktorý sa mi páčil zložením a aj jednoduchou prípravou ( vďaka www.korenizivota.com ).
Na tento typ chlebíka je viacero veľmi podobných receptov 🙂
V minulosti som už piekla pšeničný kváskový chlieb a bola som na kurze pečenia bezlepkového kváskového chlebíka. Všetky mi chutili, lebo sa nedá porovnávať chuť a konzistencia doma pečeného chlebíka, ale to zistíte po prvom bochníku. A verte, nemusí byť perfektný, stačí že bude váš a prax ukáže ako rozviniete svoje schopnosti. Je to dobrodružné 🙂
Receptov je veľmi veľké množstvo a tak hľadajte podľa svojich kritérií a určite nájdete pre seba to vhodné.

Budete potrebovať:

  • 500 g aktívneho ražného kvásku – popis prípravy je nižšie
  • 400 ml vlažného piva ( na značke nezáleží 🙂
  • 1 lyžicu medu
  • 250 g preosiatej ražnej celozrnnej múky
  • 110 g pohánkovej múky
  • 140 g rôznych semienok (ľanové, tekvicové, slnečnicové,..)
  • 4 lyžičky soli

Príprava aktívneho kvásku:
Do misy odoberte lyžicu kvásku a pridajte 260 ml vlažnej vody a 260 g ražnej múky, dobre premiešajte, aby ste rozmiešali dôkladne múku.
Nádobu zakryte fóliou ( igelitom) a nechajte kysnúť. Vhodná je priehľadná nádoba, aby ste videli  či sa kvások zdvojnásobil.
Ja som nechala večer kvások na kuchynskej linke a ráno so pokračovala s pečením.

Príprava cesta:
Obe múky preosejte do väčšej misy, pridajte soľ a semienka.
Z pripraveného kvásku si odložte jednu lyžicu do čistej nádoby na ďalšie pečenie. Do zbytku pridajte vlažné pivo a med a dôkladne premiešajte.
Tekutú zmes nalejte k múke a premiešajte , aby ste vytvorili  kompaktnú hmotu, ale cesto nepotrebujete hniesť,tak ako pri príprave kysnutého cesta.
Formu na pečenie môžete natrieť tukom ( maslo, masť..olej), ja som ju vyložila papierom na pečenie. Preložte cesto do formy a zarovnajte povrch.
Celú formu prekryte igelitom( potrite si ho olejom , aby sa vám pri vykysnutí neprilepilo naň cesto) a nechajte pri izbovej teplote kysnúť.
Kysnutie trvá  3 -4 hodiny – podľa teploty v miestnosti. Ak chcete nechať kysnúť chlieb cez noc v chladničke vložte ho tam večer a ráno ho pred pečením aspoň jednu hodinu vyberte, aby sa rozkyslo.
Cesto nakysne kúsok nad formu, po vykysnutí ho postriekajte vodou a posypte semienkami podľa chuti. Semienka jemne rukou pritlačte.
Nahrejte si rúru na 250°C a vložte formu na 10 minút pri tejto teplote, potom znížte teplotu na 200 C a pečte 50 minút.
10 minút pred dopečením vyberte chlebík z formy a nechajte ho dopiecť.
Chlebík vyložte na mriežku prikryte ho utierkou a nechajte dobre vychladnúť. Ražný chlieb chutí lepšie na druhý deň.
Upečený chlieb skladujem v ľanovej utierke, ktorú vymieňam po dvoch dňoch, aby nebola vlhká.

3 komentáre k “Ražno – pohánkový kváskový chliebPridajte vlastný →

  1. dobrý deň, Jarka, ja neviem pripraviť dobrý kvások a ani neviem kde robím chybu. Bola by možnosť poradiť u Vás prípadne kvások zakúpiť? Ďakujem za akúkoľvek radu. Jaroslava

    1. Dobrý deň pani Jarka, neviem ako pripravujete kvások, takže neviem ani kde je chyba. Ja Vám môžem darovať z môjho kvásku.
      Ak máte záujem napíšte mi, ďakujem Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.