Home / bez laktózy / Tekvicové muffiny s goji
6 október, 2016

Tekvicové muffiny s goji

Posted in : bez laktózy, bez lepku, Hlavné, muffiny, cupcakes, Pre alergikov, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , ,

Tekvicových receptov nie je nikdy dosť ( aspoň pre mňa ) a receptov na muffinky tiež.
Toto obľúbené sladké pečivo si našlo miesto v našich domácnostiach a má viacero výhod:

  • veľmi rýchla príprava
  • najčastejšie ich pripravujeme len v jednej mise
  • veľký výber surovín na kombinovanie
  • môžeme si upiecť aj menej kúskov
  • nie je treba krájať úhľadné rezy
  • sú vhodné na cesty, do školy či zamestnania ako malá desiata
  • použitím ovocia môžeme znížiť dávku cukru
  • pre slávnostné príležitosti ich môžeme rôzne zdobiť
  • do cesta je vhodné použiť aj zeleninu ( mrkva, tekvica, cuketa, červená repa….)
  • väčšinu druhov je možné aj zmraziť

tekvicovemuffiny-4

Budete potrebovať na 12- 15 kusov:

  • 1 väčší zrelý banán
  • kôru a šťavu z jedného citrónu
  • 75 g trstinového cukru
  • 2 veľké vajcia (alebo použite 12ks prepeličích aj máte alergiu alebo intoleranciu na slepačie vajíčka)
  • 150 ml oleja
  • 150 g pohánkovej múky
  • 50 g mletým mandlí ( alebo  orechov, kokosu….)
  • 50 g goji ( vopred aspoň 1 hodinu namočiť vo vode)
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbony
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 250 g jemne strúhanej tekvice Hokaido
  • štipka soli

Postup:
Rozmixujte banán, pridajte k nemu kôru a šťavu z citróna, cukor a vajcia. Krátko zmixujte a primiešajte olej.
Vo veľkej miske zmiešajte múku, mleté mandle, sódu bicarbonu, prášok do pečiva, mletý zázvor a klinčeky, soľ.
Pridajte tekutú zmes, premiešajte a na záver vmiešajte na jemno strúhanú tekvicu Hokaido a namočené plody Goji.
Namiesto zázvoru a mletých klinčekov môžete použiť mletú škoricu, alebo perníkové korenie.
Pečte pri teplote 180°C cca 15 – 25 minút.
Povrch muffinkov môžete po upečení potrieť teplým marhuľovým džemom a posypať tekvicovými jadierkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.