Bábovka z cukety, maku – bez lepku

Výmena receptov z cukiet naberá na obrátkach – všade dozrievajú a denne sa presviedčame o univerzálnosti tejto zeleniny. Mám rada cukety narýchlo grilované s cesnakom, cuketové placky nahradili u nás klasické zemiakové placky (tie robíme len v zime ), cuketové lečo, plnené zapekané cukety , výborná cuketová krémová polievka
Sami si určite doplníte váš obľúbený slaný recept. 🙂
Lenže táto chutná zelenina je výborná aj pri príprave rôznych koláčov, dáva cestu vláčnosť a neovplyvňuje chuť.
Je takmer bez kalórií, neobsahuje tuk, mladé cukety nie je nutné ošúpať.
Obsahuje veľké množstvo vody a keď ju nastrúhate do cesta, nechajte ju pred zamiešaním odkvapkať na site.
Väčšie cukety sú suchšie, ale je potrebné vybrať vnútro so zrniečkami.
V tejto bábovke je použitá moja obľúbená múka z pohánky a teším sa z možnosti použiť mak, ktorý má veľmi významné výživové hodnoty. Kúpte si na trhu domáci mak, jeho chuť je intenzívnejšia :-).
V tomto ceste mletý mak nahradí aj pridaný tuk. Ja som z cesta piekla bábovku, ale môžete si upiecť srnčí chrbát, okrúhlu tortu, alebo jednoducho rezy.
BabovkaCuketaMakBezLepku-2

Budete potrebovať do klasickej bábovkovej formy:

  • 4 vajcia
  • 170 g mletého maku
  • 160 g pohánkovej múky
  • 130 g trstinového cukru
  • 4 čajové lyžičky prášku do pečiva ( bezlepkový)
  • vanilkový extrakt
  • kôru z jedného citrónu
  • 2 pol. lyžice rumu
  • 3 pol. lyžice horúcej vody
  • štipku soli
  • 500 g na jemno strúhanej cukety

Príprava:
Cuketu ošúpte (ak je staršia vyberte aj vnútro lyžicou ) a nastrúhajte ju na jemno. Nechajte ju v site odkvapkať.
Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom do peny, pridajte 3 polievkové lyžice horúcej vody, dobre vyšľahajte, postupne vmiešajte vanilkový extrakt, strúhanú citrónovú kôru ( pri používaní kôry vždy použite bio citrón) a rum.
Do žĺtkovej zmesi primiešajte mletý mak a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pridajte vyšľahaný sneh, ktorý zapracujte s varechou.
Na záver pridajte strúhanú cuketu a vmiešajte do cesta.
Bábovkovú formu vymažte tukom (použila som olej) a vysypte pohánkovou múkou.
Formu naplňte a vložte do vyhriatej rúry.
Pečte pri 180°C cca. 1 hodinu.
Upečenú bábovku nechajte pár minút vychladnúť a bábovku vyklopte.

0 komentárov k “Bábovka z cukety, maku – bez lepkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.