Čoko – cuketová torta

Nastáva  čas kedy si susedia núkajú cez plot cukety, každému sa urodilo dostatok. Táto chutná zeleniny sa dá použiť do chutných polievok, ako príloha grilovaná, pečená, dusená, väčšie cukety sú chutné s rôznymi mäsitými, ale aj bezmäsitými plnkami, nakladáme ju spolu s uhorkami, pripravujeme tradičné placky,  dokonca varíme z nej aj džem (veľmi chutný).
CuketovyKolacik-1
Aj pri pečení si našla miesto a v spojení s dobrým kakaom vytvára perfektnú chuť. Je dobre, že ju nikto v koláči „nevypátra“ a tak aj zarytý odporcovia zeleniny si pochutnávajú na rôznych dobrotách, kde základ tvorí cuketa.
Dnes mám pre vás tento čoko – cuketový koláčik, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.
Pripomína konzistenciou brownie, len je jemnejší. Piekla som ho ako tortový korpus, ale rovnako ho môžete upiecť na menšom plechu.
Nepotrebuje extra krém, ale chutí so šľahaným mascarpone a drobným ovocím, ale aj kopček dobrej vanilkovej zmrzliny vyčaruje z neho krásny dezert.

Na korpus budete potrebovať:

  • 5 vajec
  • 160 g trstinového cukru
  • vanilkovú esenciu
  • 200 g mletých mandlí ( alebo orechov)
  • štipku soli
  • 60 g pravého kakaa
  • 400 g na jemno postrúhanej cukety

Postup:
Oddeľte žĺtky od bielkov a vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh. Cuketu ošúpte a vyberte lyžicou jadro, postrúhajte ju na jemno a nechajte v cedníku odkvapkať. Žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovou esenciou do hustej peny, pridajte mierne vytlačenú strúhanú cuketu a premiešajte. Kakao zmiešajte s mletými mandľami a pridajte do žĺtkovej zmesi. Jemne všetko premiešajte a na záver vmiešajte po častiach tuhý sneh.
Tortovú formu vyložte papierom na pečenie (dno) a naplňte cestom.
Pečte pri teplote 180°C cca 40-45 minút.
Drevenou špajľou zistite, či je korpus aj v strede prepečený. Nechajte vychladiť pred zdobením a krájaním.
CuketovyKolacik-5

0 komentárov k “Čoko – cuketová tortaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.