Pečený rebarborovo – jahodový džem

V rohu našej záhrady sa rozrástla pekná rebarbora a jej  chutným stonkám som sa veľmi potešila.
Táto zelenina je vhodná na sladko ako džem, alebo s jahodami do koláčov, ale aj na slano je veľmi chutná
do šalátov.
Už som  piekla  chutný koláčik, uvarila som si rebarborový kompót s jahodami do mojich raňajkových vločiek, ale aj s bielym jogurtom mi chutí.
Keďže je veľa jahôd rozhodla som sa pripraviť z rebarbory a jahôd džem trochu do zásoby (neverte, zjem ho skôr ako začne jeseň ).
Varenie džemu s dlhým miešaním a pasírovaním nie je moje hobby, ale tento recept nadchne aj vás, ak si chcete pochutnať na vlastnom džeme a nemáte chuť a čas stráviť v kuchyni celý deň.

Už sme robili spolu s Renkou vynikajúci pečený slivkový lekvár a tak som si verila . Jeho recept nájdete aj v vašej novej knihe: Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ II. Aj s množstvom ďalších veľmi chutných koláčikov, receptov, ktoré sú vhodné pre alergikov, celiatikov, ale aj každého, kto sa chce zdravšie stravovať.

Vyrezala som všetku rebarboru v záhrade , odstránila krásne veľké listy (tie nie sú vhodné na konzum) a dala som sa do šúpania stoniek. Po ošúpaní som stonky nakrájala na cca 1,5 cm kúsky a nasypala som ich do hlbšieho plechu na pečenie.
Jahody na záhrade máme len sladké lesné, tak som si kúpila od tety na trhovisku a len som ich umyla a nakrájala na polovičky. Všetko som posypala trstinovým cukrom, pridala som jeden rozkrojený vanilkový lusk a šup s tým do rozohriatej rúry.
Džem som piekla asi 35 minút pri teplote 200°C – počas pečenia som ho asi 3 x premiešala.
Zmes bola dosť riedka a chvíľu som váhala či ešte dlhšie piecť a nechať tekutinu vypariť, ale rozhodla som sa zmes ovocia a zeleniny roztlačiť a horúcu som naplnila do pohárov, dobre zatvorila a otočila som ich hore dnom a takto nechala úplne vychladiť.
RebrboraJahodaDzemik-1
Džem trochu stuhol, ale nečakajte tuhý džem. Mne to nevadí, lebo som ho plánovala do raňajkových kaší, ale už som ho použila aj na koláč a aj pohánkový chlebík s maslom s týmto voňavým džemom je gurmánsky zážitok.
Na prípravu som použila 1,5 kg očistenej rebarbory, 1 kg jahôd , 0,7 kg trstinového cukru a vanilkový lusk.
Vidíte, že množstvo cukru je na minime a pritom džem je príjemne sladký a takže netreba robiť džemy s vyšším podielom cukru.

1 komentár k “Pečený rebarborovo – jahodový džemPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.