Pohánkový chlieb – bez lepku, droždia aj kvásku

Pri bezlepkovej diéte sa javí najväčším problémom chlieb a pečivo. Sme národ „chlebový“ a tento silný návyk na chlieb a pečivo je veľmi ťažko zmeniť. Chuť čerstvého chleba a pečiva máme silno zakódovanú a bezlepkové chleby a pečivá sa k tejto chuti nepribližujú takmer vôbec. Takže kupované produkty nám nechutia, začneme si piecť doma bezlepkový chlieb a jeho príprava nám zaberie dosť času, či už pečieme kváskový alebo s droždím.

Je vhodnejšie piecť si bezlepkový chlieb z prirodzene bezlepkových produktov (pšeno, pohánka, čirok, quinoa…) a ak máte problém s trávením droždia, pripravte si bezlepkový kvások – z kukuričnej, pohánkovej alebo čirokovej múky.

Snažím sa nájsť recept na bezlepkový chlieb, ktorý bude chutný a jeho príprava nebude zdĺhavá a zložitá.
V našej knihe Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ II. nájdete recept na prirodzene bezlepkový chlieb a aj bagetky, ktoré sú chutné a ich príprava je pomerne jednoduchá.

ChliebPohanka_Fermentovany-2Mám veľmi obľúbenú potravinu, je ňou pohánka, ktorú si robím ako prílohu k zelenine a aj mäsu, zahusťujem ňou zeleninové polievky a pečiem koláčiky. Na stránke http://www.pohankovymlyn.com/ som našla recept na chlieb.

Jeho príprava ma tak zaujala a zdala sa mi neuveriteľná, tak som hneď začala s prípravou. Výsledok ma prekvapil, nebojím sa povedať, že šokoval.
Chutný, vláčny, voňavý, nedrobivý krajec chleba, ktorý chuťou pripomínal dobrý chlieb.
Kúsok z neho som zamrazila a po rozmrazení nezmenil svoju kvalitu. Včera som ho upiekla znovu a použila som celozrnnú pohánkovú múku z tohto mlyna a chlieb je fantastický 🙂
Výživové hodnoty chleba sú tiež obdivuhodné :
Porcia 50g má 70 kcal, 13g sacharidov, 2,5g bielkovín a 0,8g tuku 🙂

K príprave chlebíka potrebujete minimum surovín a celá príprava si vyžaduje iba 15 minút vašej priamej účasti.
Po tomto čase necháte chlebík pracovať 24 hodín na kuchynskej linke a po tomto čase ho preložíte do rozohriatej nádoby, prikryjete ho a necháte piecť 75 minút.

To je všetko – žiadne miesenie, prekladanie, kváskovanie….. neuveriteľné.

V tomto prípade odpadne každá výhovorka na nedostatok času 🙂
A tu je recept:
Budete potrebovať:

  • 500 g pohánkovej múky ( celozrnnú, alebo mix bielej a celozrnnej)
  • 12g soli
  • 12g drvenej rasce
  • 12g šupiek psyllia
  • 15g slnečnice ( nemusí byť)
  • 900ml teplej vody ( max. 40 C)

Príprava:
Pohánkovú múku (celozrnnú, alebo mix 1/2 celozrnnej a 1/2 bielej pohánkovej múky) zmiešajte so soľou, mletou rascou ( 2 čaj. lyžičky), slnečnicovými jadierkami ( nemusia byť) a dvoma polievkovými lyžicami šupiek psyllia.
Všetko premiešajte a pridajte 900 ml teplej vody ( max. 40 C).
Celú zmes miešajte (ručne) 10- 15 minút, cesto je ako na trenú bábovku ( skôr redšie), upravte ho do nádoby a zakryté nechajte na kuchynskej linke „kysnúť – fermentovať“ 24 hodín.
Cesto zdvojnásobí svoj objem. Ak je v miestnosti veľmi teplo je to skôr ako 24 hodín. Ak necháte dlhšie chlebík bude kyslejší.
Počas celého času s cestom nič nerobte. Po uplynutí času vložte do rúry nádobu , v ktorej budete bochník piecť a nahrejte rúru na 230°C . Ja som použila misu z jenského skla.
Nádobu opatrne vyberte, na dno môžete nasypať hrsť pohánkových vločiek, preložte do nej cesto, upravte ho, zakryte a vložte do rúry a pri teplote 230°C pečte 60 minút.
Potom odokryte nádobu, znížte teplotu na 200°C a pečte ešte 15 minút.
Chlieb môžete piecť aj tak, že do nahriatej nádoby vložíte papier na pečenie a do neho vložíte cesto.
Po upečení vyklopte chlebík na mriežku a prikrytý utierkou nechajte vychladnúť.
Z uvedeného množstva je bochník s hmotnosťou cca. 1,2 kg.
ChliebPohanka_Fermentovany-5

121 komentárov k “Pohánkový chlieb – bez lepku, droždia aj kváskuPridajte vlastný →

    1. Dobrý večer, myslím si, že to nebude to isté pri náhrade ľanovým semienkom, ale vyskúšané to nemám. Jarka

  1. Chlieb s takým množstvom vody nie je možné tvarovať, nakoľko pri množstve múky a vody by z toho bol maximálne „gumidžús“. Takže neverím, že z tohto pomeru je chlieb, ktorý je na fotke

    1. Dobrý deň, ďakujem za komentár. Foto z chlebíka je autentické, tak ako všetky moje fotky na blogu https://www.jarkapecie.sk 🙂
      Odporúčam iný postup : najskôr prakticky vyskúšať . V recepte je podrobne popísaná príprava a nie každé cesto na chlieb sa „tvaruje“.
      Želám Vám pekný deň 🙂 Jarka

    2. Chlieb som síce piekol v domácej pekárničke, pomer surovín bol dodržaný podľa receptu, iba postup miesenia, kysnutia a pečenia som upravil. Napriek tomu nevznikol „gumidžús“, ale pekný bochník, viď. priložený odkaz.

      1. Peter, prosím Vás, ako ste upravili postup pre pečenie v domácej pekárničke. Momentálne nemám rúru a veľmi rada by som tento chlebík vyskúšala.
        Vopred Vám ďakujem za odpoveď!

        1. Dobrý deň, ja pečiem klasicky v rúre a preto Vám neviem dať postup na pečenie tohto chlebíka v pekárničke. Osobne si myslím, že tento spôsob pripravy nie je vhodný na pečenie v pekárničke, ale odskúšané to nemám. Dajte vedieť ak sa Vám to podarí. 🙂

        2. Ahojte. cez koronu som piekol v jenskej mise chlieb bol vzdy vyborny. Potom som skusil v domacej pekarnicke. Osvedcilo sa mi vsetko zmiesat na sucho potom naliat do pekarne 850ml vlaznej vody do toho zmiesane suroviny nechat 15 min miesit. Potom vyberiem haky trochu cesto uhladim pekaren vypnem a necham 30 hod. fermentovat. Zapnem pekaren nastavim 75 min pecenie a je hotovo. Peciem 2x do tyzdna a zatial sa vzdy podaril. Muku mam z pohankovy mlyn Frendstat pod Radhostem.

          1. Ďakujem, snáď to pomôže aj tým ktorým sa zatiaľ nedarí.

    3. 100% áno, mnohokrát preverené – mne sa darí dosahovať tento vzhľad pravidelne. Cesto je tekuté – akoby lievancové, ale výsledok je výborný. Tvar chlebíka je samozrejme daný nádobou.

  2. Dobrý deň, pani Jarka prosím Vás a skutočne netreba jenskú misu ničím vymastiť? Nejakým tukom ? Nepripečie sa cesto?
    Ďakujem za info. S pozdravom.

    1. Dobrý deň, pani Evka 🙂 Chlebík pečiem v jenskej mise a dávam teraz do nej papier na pečenie. Ten tam vkladám po nahriati misy, predtým si odstrihnutý papier pokrčím a tak ho vložím do misy. Potom do neho pomaly presuniem cesto. Piekla som aj bez vymazania tak ako je to v pôvodnom recepte a vydarilo sa mi to tak 60:40, preto som si našla tento spôsob. Verím, že sa vydarí, pošlite foto. Ďakujem a pekný deň želám Jarka.

  3. Dobrý deň, tento Váš recept mi dala kamarátka Julka a chlieb je naozaj úžasný a jednoducho sa pripravuje 🙂 len je sem tam problém s celozrnnou múkou v obchodoch… Ďakujem a želám všetko dobré do Nového roku.

    1. Dobrý deň, ďakujem 🙂 Teším sa, že aj Vám chlebík chutí. Aj ja niekedy neviem zohnať celozrnnú múku, tak používam Bio pohánkovú múku z DM a chlebík sa podarí.
      Želám Vám skvelý záver roka a dobrý štart do roka 2017. Jarka

      1. Dobrý den, zrovna jsem dnes koukala na Bio pohankovou mouku z DM, na přední straně to vidět není, ale vzádu je napsáno, že je celozrná, jinou tam neměli 🙂 Akorát na ní nepíšou, jak je mletá. Na jiné stránce jsem četla, že je na pečení chleba lepší jemně mletá. Jaká je lepší dle vaších zkušeností? Dále se chci zeptat, jestli pro zjemnění mohu míchat s rýžovou moukou a v jakém poměru. A poslední dotaz, mohu použít prášek do pečiva, nebo sušené droždí do stejného receptu? Budu péct prvně 🙂

        1. Dobrý deň, zatiaľ som pri tomto chlebíku neexperimentovala s inými surovinami, takže Vám asi neporadím. J.

  4. Dobry den, skusala som chlebik 3x, aj moja kolegyna ho skusala a vysiel nam vo vnutri nedopeceny. Neviete cim to moze byt? Inak korka bola chutovo uzasna dakujem

    1. Dobrý deň, neviem si vysvetliť prečo sa Vám nedarí upiecť chlebík, ak dodržiavate postup. Môže to byť druh pohánkovej múky ( ja požívam DM Bio pohánkovú),
      dôležite je vypracovanie cesta ( miešam 12-15 minút varechou) a v neposlednej rade je to možno teplota rúry. Jenskú misu nechám vyhriať v rúre na 230 C,
      potom do nej vložím papier na pečenie a cesto, prikryjem vrchnákom a pri teplote 230 C pečiem hodinu, potom odokryjem, znížim teplotu na 200 C a dopečiem.
      Podľa spätnej väzby od klientov nie sú problémy pri pečení. Pečiem bez použitia ventilátora v elektrickej rúre. Teším sa na to, keď sa aj Vám vydarí a vychutnáte si ho.
      Zdravím Jarka.

      1. Dobrý večer..zvyknem piecť v chlebikovej forme..celú vkladám do vyhriatej kenskej misy..ale je podľa mňa lepkavý..
        Dnes som skúsila upiecť bez chlebovej formy.. ale..stratil tvár..rozliala sa..zdá sa byť lepšie prepečený..ale vznikla placka..

      2. Tak ještě jeden dotaz 🙂 Nemám formu, která by měla „vrchnák“. Bude to fungovat bez toho? Nebo postačí alobal?

  5. Dobry den, tiez mam skusenost, podla receptu s tolkym mnozstvom vody, nemozne chlieb tvarovar a upiect. Znicila som takto uz dve muky. Dakujem….

    1. Dobrý deň, mrzí ma, že ste zničila dve múky, ale ja tento chlieb pečiem viackrát týždenne a je v poriadku podľa receptu.
      Použite odporučené množstvo vody, aspoň 10 minút dobre vypracujte a cesto zakryte. Nechajte ho zdvojnásobiť objem a upečte
      podľa popisu. Verím, že sa Vám do tretice podarí, tak ako ostatným 🙂

  6. Dobrý deň, Jarka, chlebík je skvelý :), chutná kôrka a krásne okatá pružná striedka. Piekla som presne podľa receptu, múka celozrnná Bio z DM. Použila som obyčajnú plechovú formu, v ktorej zvyknem robiť celoražnú kváskovu tehlu. Vystlala som ju papierom na pečenie, prikryla alobalom a piekla na horkovzduch (inú možnosť nemám), ide to dobre.
    Ďakujem, želám pekný deň,
    Alena

    1. Dobrý večer Alenka, ďakujem Vám za krásnu správu. Veľmi sa teším z vydareného chlebíka,
      ste veľmi šikovná. Želám Vám veľa radosti vo všetkom čo robíte. Jarka

  7. Dobrý deň. Prvý pokus, presne podľa postupu, úspešný výsledok. Málokedy nový recept tak sadne. Ďakujem pekne. Irena.

  8. Ahoj,
    Veľké ďakujem za recept. Pred tým, než som začal, som si bol trochu skeptický, či to bude fungovať. Výsledok bol ĎALEKO za mojim očakávaním :D. JE SUPER !
    ĎAKUJEM EŠTE RAZ !

    jakup

  9. Ahoj,
    Veľké ďakujem za recept. Pred tým, než som začal, som si bol trochu skeptický, či to bude fungovať. Výsledok bol ĎALEKO za mojim očakávaním :D. JE SUPER !
    ĎAKUJEM EŠTE RAZ !

    jakup

  10. chlebik je vyborny, pečiem ho asi 3 mesiace, len niekedy ho mam vo vnutry vlhky, ako ho prosím uskladňujete? v utierke ? 🙂

    1. Dobrý večer, teším sa, že pečiete chlebík, ak je veľmi vlhký skúste dať o 50 – 100 ml menej vody ( každá múka potrebuje iné množstvo).
      Skladujem ho v utierke, ja si ho po upečení rozdelím a aj zmrazím a postupne zjem. Záleží na tom koľko porcií chlebíka denne potrebujete.
      🙂 Jarka

  11. Dobrý deň
    Chcem sa spýtať či je psyllium naozaj nutné?
    Doteraz som piekol pohánkovy chleba iba voda a pohánka a bol dobrý

    1. Dobrý deň, ja som tento chlieb piekla vždy s prianím psyllia, myslím, že je možné vynechať, ale mení sa konzistencia výsledného produktu.
      Jarka

  12. Chcela by som sa spýtať, či je možné chlebík upiecť z pohánkovej múky hladkej, bez celozrnnej? Dakujem!

    1. Dobrý deň, treba vyskúšať, pri pohánkovej múke si pozrite krajinu pôvodu. Pekný deň želám Jarka

  13. Dakujeme za zverejnenie receptu.Chlebik som piekol uz asi 4 krat a velmi chutil.Ano, niekedy moze ostat vo vnutri trosku vlhky,ale je to podla pouzitia muky a mnozstva vody.Ja som piekol aj z 1 druhu muky,ale aj z mixu muk -napr. celozrnnu s obycajnou pohankovou alebo mix pohankovej s ryzovou a podaril sa.Pridavam este kopec semiacok – dynove,sezam,slnecnica a podobne.Raz som piekol aj polovicnu davku a podarilo sa.Muky boli z bio obchodov,rozne znacky a nebol problem.Cesto dobre vypracujem lopatkou – cca 10 min a peciem v plechovej forme na chlieb,pripadne vo forme na muffiny a potom mame male buchticky.Papier nedavam,formu len potriem trosku olejom.Chlebik ostane par dni cerstvy,ale aj po rozmrazeni chuti vyborne.

    1. Dobrý den, přesně jsem hledala mix pohankové a rýžové, jaký jste dali poměr? A vody doporučujete stejně, nebo jiné množství ? Psyllium jste k tomu dávali, nebo už ne? Mám všechny tyto ingredience, ale budu péct prvně. Také jste neměli chlebík v troubě zakrytý ? Nemám takovou nádobu. Děkuji 🙂

  14. Keby som cesto nalial do formy nechal ho tam kvasiť 24 hodín a potom dal upiecť? Ja takto robím kváskovy chlieb, ale ten kvasí podstatne kratšie.

    1. Dobrý deň, neskúšala som tento recept tak ako popisujete. Ja tiež pečiem ražná kváskový tak, že kysne vo forme, ale to je asi rozdiel.
      Vyskúšajte a dajte vedieť výsledok, ďakujem. Pekný deň Jarka

  15. Dobry den.Chcem podakovat za recept na pohankovy chlieb.Je fantasticky velmi chuti a hlavne je bez droždia. Srdečná vdaka

  16. Dobrý deň je možné prosém nahradiť pohankovú múku napr. kukuričnou malebo ryžovou múkou, lebo pohankovú nemôžem. ďakujem

    1. Dobrý deň, ja s myslím, že to nejde rovnocenne nahradiť, ale neskúšala som to. Vyskúšajte a dajte vedieť ako sa podarilo 🙂
      Jarka

  17. Dobrý deň,
    čo sa týka psyllia…mám doma len také pomleté psyllium…akoby instatné…v recepte sú nejaké šupky z psyllia….je to to isté?

    ďakujem za odpoveď

    1. Psyllium ( indické psyllium) kúpite v lekárni a aj v obchodoch so zdravou výživou. Na trhu sú už aj obohatené produkty o minerály, ale to nepotrebujete na pečenie. Je to vlastne rozpustná vláknina, ktorá pozitívne ovplyvní štruktúr cesta a hotového pečiva a chleba. 🙂

  18. Dobrý deň Jarka,
    som šťastná, že ste objavila a zverejnila tento recept.
    Chlebík som piekla 3x a vždy sa vydaril. Na dovolenke v zahraničí mi 1 peceň vydržal až 6 dní, čo je skvelé.
    Piekla som presne podľa návodu, potom 2. krát som dala o 50 ml vody menej, aby bol trochu suchší a vydaril sa.
    Len, keď je v ceste menej vody, je to hutnejšie cesto a ťažšie sa mi miesi vareškou. Takže sa chcem spýtať, či sa môže ručné miesenie nahradiť mixérom /s tými metličkami na kysnuté cesto/
    Psyllium v ceste je podľa mňa nenahraditeľné, práve to psyllium umožní nárast a prevzdušnenie cesta.

    ďakujem za odpoveď

    1. Ďakujem a teším sa z Vašich úspechov pri pečení. Myslím, že môžete skúsiť vypracovať cesto aj mixérom, možno udeliť stačiť kratšia doba miesenie. Jarka

  19. Dobry den,
    prosim, ake rozmery ma Vasa jenska misa? Priemer, vysska cca.
    Dakujem velmi pekne, idem hned vyskusat.

    1. Momentálne som mimo domu tak vám rozmer neviem povedať. Nechajte si cesto vykysnúť podľa návodu a keď bude hotové sama sa rozhodnete do akej nádoby ho dáte, poprípade rozdelíte do dvoch malých. Nech sa Vám vydarí. Jarka

      1. Dobry vecer.
        Chlebik najprv nechcel kysnut. Potom sa rozbehol, cca po 24 hod. Zacal kypiet z hrnca. Preliala som ho do vacsieho hrnca. Kysol 36 hodin. Neprekladala som do nadoby, ale piekla rovno v hrnci, v ktorom nakysol. Chlieb je dokonaly!!! Priemer hrnca 22 cm a vyska chlebika 7 cm. Je nadherny a neskutocne chutny!!! Dakujem 🙂

    1. Dobrý deň, neviem čím sa dá nahradiť v tomto recepte. Už som písala v komentoch,že ľanové semienka ho zrejme nenahradia. Psyllium robí vláčnosť, pružnosť a kompaktnosť cesta. Je to prírodná vláknina. Prečo ho chcete meniť?

  20. Zdá sa mi vysoká teplota pečenia, ja pri takej grilujem a zapekám hotové pokrmy na krátku dobu, aby sa nepripálili. Naozaj je nevyhnutná taká teplota? A naozaj netreba použiť ventilátor pri pečení?

    1. Dobrý večer, chlieb sa zvyčajne pečie pri vysokej teplote. Vyskúšajte s ventilátorom, ja ho pri pečení chleba a pečiva nepoužívam.

  21. Chlieb je skvel7, dakujeme za podrobny popis pripravy ci pecenia a tipy.. Ja som pridala napr. aj tekvicove semienka ci sezam.. po vychladnuti ci dalsi den davam pripravene krajce chlebika do hriankovaca, tak nadobudne chrunkavu chut.. ale nestvrdne uplne. Dakujem za recept.

    1. Vďačne:-) Teším sa, z Vašej kreativity a hlavne, že chutí. Chlieb je dôležitá súčasť našej stravy a výživy.

  22. Chlebik sa mi podaril na prvykrat:) Bol uzasne chrumkavy a vnutri makky.Robila som ho z cisto hladkej pohankovej muky….Este som pocula ze je aj taky recept na biskupsky chlebik s hrozienkami.Ten este musim niekde najst.Dakujem:)

    1. Ďakujem, teším sa že sa Vám podaril. Na stránke mám recept na sladkú verziu tohoto chlebíka. Vyskúšajte, nám chutil 🙂

  23. Chlieb podľa tohto receptu pekávam, je dobrý, ale keď si z neho budete robiť hrianky v hriankovači, bude geniálny, chytí výbornú orieškovú chuť. Už ho jedávam aj po vybratí z mrazničky len ako hrianku. Ak chlieb zabudnem z mrazničky včas vybrať v hriankovači sa aj rozmrazí, len treba pridať čas hriankovania.

  24. Ďakujem za super recept.Konečne som našla ako upiecť výborné chutiaci a voňajúci pohánkový chlebík. Ja som ho robila z doma pomletej pohánkovej múky v kávovom mlynčeku. Dala som 600g múky a 900ml vody. Začne naberať objem až po 24 hodinách, ale to nevadí. Hlavne že nepotrebuje kvasnice a čo ja viem čo ešte. Ešte raz VEĹKÁ VĎAKA. Nech sa darí pani Jarka. Objednala som si aj vaše knihy, ale zatial len na ne čakám.

    1. Veľmi ma potešil Váš komentár a hlavne, že sa Vám darí upiecť si chutný chlebík, ste šikovná 🙂 Kde ste si objednávala knižky?
      Nenašla som Vašu objednávku. Ďakujem, nech sa Vám aj naďalej darí Jarka

      1. Dobrý večer. Knihy si objednám znova.Chcela by som sa spýtať, či by ste mi nevedela prosím Vás poradiť s upečením špaldového chlebíka tak ako tento pohánkový. Bez kvasníc a bez kvásku. Piekla som ho tri krát. Krásne napuchol pri pečení, ale vo vnútri je mokrý. Skúšam menej vody.Chcem vyskúšať aj iný čas pečenia a aj inú teplotu. Hladala som aj na internete, ale nič som nenašla.Majte sa krásne.

    2. Dobrý deň,
      práve som na to myslela, že si pomeliem celú pohánku na múku, keď som narazila na Váš príspevok. Skúšali ste to aj v nutribulete? Ja tak meliem mak aj orechy.

  25. Joj! 2x vyšiel dobre, 4x nie. Posledný ako blato, a stale kyslý. Robim presne podla receptu. Kysne na vyhrievanej podlahe. Nenaberie dvojnásobný objem, ale je kyslý. Pečiem presne v tom skle ako vy, ale vnutri je ako plastelina. Uff!

  26. Dobrý večer pani Jarka. Knihy som objednávala cez vašu stránku, ale z mobilu. Nevadí objednám ešte raz. Prosím Vás neviete mi poradiť? Chcela by som upiecť špaldový chlebík tak ako tento pohánkový. Skúšala som už 3 krát, ale je vo vnútri dosť mokrý. Krásne napuchne v trúbe, ale vo vnútri je mokrý. Nedá mi to pokoj tak skúšam.Možno menej vody, alebo iná teplota,doba pečenia? Budem skúšať. Majte sa krásne.

    1. Dobrý večer, špaldový chlebík som týmto spôsobom neskúšala. Pečiem pravidelne ražný so špaldou ale kváskový.Špalda má iné zloženie a bude potrebovať iné podmienky. Piekla ho kamarátka, pozrite na stránke MUDr. Andrea Gaži – ambulancia. Držím palce Jarka

  27. Chlebík pečiem v plechovom pekáčiku tak, že podľa receptu cesto vypracujem v mise, v nej nechám v teple prikryté asi 2 h a potom cesto presuniem na plech s papierom na pečenie a v ňom prikryté osuškou nechám plne vykvasiť a pečiem 75 m ako v recepte. Pridávam však menšiu časť aj ryžovej múky. Inak, múky si pripravujem tak, že ich meliem vo vysokorýchostnom mixéri, aj ryžu a aj pohánku, ktorú ale predtým ešte namočím, nechám naklíčiť a dám sušiť. Skúste aj takto a prídete na to, že nie je ani potrebné kupovať drahé múky …
    Ale mal by som otázku, celozrnná pohánková múka je vrátane šupiek?

    1. Ďakujem za tipy, príležitostne vyskúšam. Osobne odporúčam mletie pohánky, ryže a obilnín na originál mlynčeku na obilie, kde nedochádza
      k znehodnoteniu vysokou rýchlosťou mletia ako v mixéri ( môj názor ). Čo sa týka celozrnnej pohánky je podľa mletá mňa bez šupiek, nakoľko
      tie sú veľmi tvrdé, ale môžem sa mýliť ( zdroj: Pohánkový mlyn Šmajstrla ).

  28. Dobrý deň. Hľadal som niečo pre vnučku a našiel som tento recept. Nie som pekár, nie som cukrár. Chlebík sa mi však podaril na prvý krát. Výborný. Priateľ potrebuje tiež bezlepkovú stravu pre seba i deti a tak som mu tento recept posunul. Aj on aj jeho manželka sú nadmieru spokojní.

  29. Fantastický chlebík, má veľký úspech 🙂 ďakujem za skvelý recept, zatiaľ sa vždy podaril! 🙂

  30. Pečiem tento chlieb dlho (asi rok) 1-2x do týždňa… aj ako čisto pohánkový (1/2 množstva múky hladká+1/2 celozrnná).Len dávam dvojnásobok psylia,lebo sa nám zdá potom nadýchanejší a lepšie sa pečie…Máme vyskúšané snáď všetky druhy múk,čo sú dostať kúpiť.Od špaldovej,cez pohánkovú,ryžovú,amarantovú,kukuričnú,bôbovú… jediný,ktorý upiecť neviem je zemiakový.Tzn.,že ak pridám akékoľvek množstvo zemiakovej múky od 50 do 10%,nepodarí sa…kôrka super,ale vo vnútri blato.Takže na zemiakovú múku som „zabudla“.Občas jednoduch skombinujem,čo doma mám,niekedy idem na to programovo.Jediné,čo sa snažím dodržať je kombinácia hladká+celozrnná múka…ale zložením-čo sa mi zachce alebo čo dom dá …už som robila aj na 1/3 či na 1/4 a chutil …jediný omyl bol na začiatku,keď som síce navážila múku+soľ+semená ale hneď zaliala vodou a tak miešala.Dnes najskôr vymiešam na sucho,potom vpracúvam vodu.A bez problémov :-D.Chcem vyskúšať „sladkú“ verziu-napr.s gaštanovou či makovou múkou do mufin,ale neviem,ako dlho to mám piecť…určite nie hodinu …vie niekto poradiť ? Vďaka 😀

  31. Dobry den Jarka, vsetci tu tak ospevuju tento chlebik, ze som sa on uz asi 4x pokusila, ale musim povedat, ze zakazdym pre mna tak neznesitelne pachne, aj chutovo je strasne vyrazny, ze to nedokazem ani len prehltnut. Neviem ci robim cosi zle, prekvaseny nie je, ten puch citim uz z cesta pocas kvasenia a po upeceni sa len umocni 🙁 Aj muky aj postup som prestriedala, nakolko robievam aj kvaskovy chlieb…
    Ma aj Vas chlieb taku vyraznu aromu, alebo naozaj to kdesi u mna zlyhava?

    1. Dobrý deň Stanka,nemyslím, že robíte chybu, chlebík je jednoduchý na prípravu a pečenie. Zrejme Vám prekáža vôňa pohánky, ktorá je silná, iné je keď je pohánka len súčasťou múčnej zmesi. Mne vôňa a chuť pohánky neprekáža 🙂 Vyskúšajte iné bezlepkové chlebíky s kvaskom. Jarka

  32. Ďakujem za skvelý chlebík!!! Len čo sme ho vyskúšali, stal sa našou závislosťou a už u nás nesmie chýbať! 🙂

    1. Dobrý deň, nie neskúšala som z inej múky, pohánka je špecifická, ale možno nájdete aj iný recept. Ďakujem Jarka

  33. Dobry den pani Jarka, dakujem za skvely recept, pre moj uplne prvy domaci chlieb v zivote. Vysledok je super Mala by som otazocku, ci by sa recept dal pouzit aj na bezlepkovu muku… dakujem este raz a zelam vsetko dobre

    1. Dobrý deň pani Lucia, teším sa, že sa Vám vydaril Váš prvý chlebík a určite budú aj ďalšie vydarené 🙂
      Z inej múku ako pohánkovej som ho neskúšala a myslím si, že to nebude fungovať, ale samozrejme skúšať
      je možné akúkoľvek variantu. Pohánka je špecifická svojim zložením.
      Pochváľte sa svojim chlebíkom z pohánkovej múky, poteším sa fotke.
      Prajem Vám všetko dobré, nielen pri pečení. Jarka

      1. Dobrý deň prajem,
        chlebík sa aj mne vydaril. Bol to môj prvý chlebík v živote, takže radosť dvojnásobná. Robil som ho podla receptu ,múka celozrnná z DM , aj psylium z DM. Vody som dal 850 ml , ručné miešanie cca 5 min a 5 min na robote .
        Po upečení mal krásny tvar, lesklú tvrdú kôrku. Nechal som ho vychladnúť na mriežke , ale kôrka zmäkla. Má zostať chrumkavá aj po vychladnutí? Po rozrezaní mal peknú pórovitú štruktúru a chutí mi veľmi . Ďakujem pekne za recept

        1. Dobrý deň prajem, veľmi sa teším z Vášho úspechu. Kôrka aj mne po upečení trochu zmäkne, ale neuberá to na chuti chlebíka,
          Ďakujem za milú správu a prajem veľa radosti pri pečení, Jarka

  34. Dobrý deň,
    zamiesila som si na chlebík z polovičnej dávky.
    Viete mi povedať, či bude treba upraviť aj čas pečenia? Vopred ďakujem krásne za odpoveď. 🙂

    1. Dobrý deň, už asi neskorá odpoveď. Menšia dávka cesta bude potrebovať menej času na pecenie3, je nutné si to sledovať. Verím, že sa vydarí, J.

      1. Dobrý den Jarko, zkoušela jsem péct podle receptu, ale udělala jsem chleba z polovičního množství surovin. To znamená 250 g pohankové mouky a 450 ml vody + psyllium len, sůl. Bohužel mám chleba uvnitř vlhký. Moc nechápu kde je problém. Pekla jsem ve vyhřáté nádobě v troubě na 270 stupňů, horní dolní ohřev, pak jsem teplotu snížila na prvních 20 minut na 250 stupňů a další 60 minut pekla při teplotě 230 stupňů.
        To znamená že 75 minut celkem jsem pekla při teplotě 230 až 250 stupňů. Kůrka už je tvrdší ale uvnitř to pořád není propečeno. Tento recept dělám už pošesté a pořád stejný problém. Těsto bylo kvašeno 24 hodin a poslední dvě hodiny jsem její udržovala při teplotě 40 stupňů. Takže absolutně nechápu proč se mi to nepodařilo. Budu ráda za vaše rady.

Napísať odpoveď pre Peter Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.