Často cestujeme a poznáte to – zastavíte natankovať, kúpite kávičku a príde chuť na niečo malé, veď treba olovrant. Pravidelná strava je dôležitá 🙂
Priznám sa, že kedysi dávno som v jednej zdravej výžive objavila plnené keksy ovocím a zachutili mi. Vtedy som ešte verila, že to čo je na obale označené zdravé a predáva sa to v zdravej výžive je v poriadku.
Tento názor som zmenila, keď som sa začala venovať viac zloženiu produktov, ktoré si kupujem a začala som sa
profesionálne venovať výžive a poradenstvu.
V tých keksíkoch bolo množstvo zbytočného cukru, palmový tuk, rôzne prísady a príchute. A podiel samotnej ovocnej zložky bol ledva niekoľko percent 🙁
Tak som postupne prestala kupovať všetky keksy. Lenže ja chcem občas niečo ku káve, alebo len tak rýchlo zahnať hlad na cestách . Pečiem si sama cereálne a aj proteínové tyčinky, to už ani neuvažujem nad nákupom (a prezradím vám, že sa dá pekne ušetriť pritom 🙂 )
Pri pátraní na webe som objavila niečo, čo mi veľmi pripomenulo moje keksíky z minulosti a zaujal ma recept. Nič zložité, pár surovín, žiadne vajcia, žiaden tuk a žiaden pridaný cukor….. to už je výkon 🙂
Som zachránená, mám niečo výnimočné nielen na cesty, ale aj na pohostenie priateľov. Použila som bežnú múku z ovsených vločiek, nezháňala som múku z bezlepkových vločiek, ale aj to sa dá a vtedy budú aj bez lepku.
Tu je recept pre vás 🙂
Budete potrebovať:
Na cesto:
- 150 g datlí medjool
- 50 ml pomarančovej šťavy
- 1 Pl strúhanej pomarančovej kôry
- 80 g jablkového pyré bez cukru
- vanilkový extrakt
- 200 g ovsenej múky bez lepku
- 1 čl prášku do pečiva bez lepku
- 1/2 čl sódy bicarbony
- 1 čl mletej škorice
- štipka soli
Príprava cesta:
Datle s pomarančovou šťavou, jablkovým pyré, vanilkovým extraktom a strúhanou kôrou rozmixujte. Ak máte iné datle namočte ich predtým do trochu vlažnej vody.
Zmiešajte ovsenú múku so škoricou, soľou, práškom do pečiva a sódou bicarbonou a zmes pridajte do rozmixovaného ovocia. Vypracujte cesto, ktoré odložte na 1 hodinu do chladu.
Plnka:
- 400 g sušené figy
- 200 ml vody
- šťava z jedného citrónu
Postup:
Sušené figy rozkrojte na polovičky, zalejte vodou a citrónovou šťavou a uvarte do mäkka (cca. 15-20 minút). Vychladnuté figy rozmixujte na pastu ( my sme na mixovanie použili Nutribulet) .
Pripravené cesto rozvaľkajte na pečiacom papieri na hrúbku 5 mm a vytvorte obdĺžnik cca. 25 x 10 cm. Plnku naneste na jednu stranu po dĺžke a druhou časťou prikryte.
Vznikne vám „valček“, ktorý v spoji dobre pritlačte a nakrájajte ho na jednotlivé dieliky. Recept je na cca 18 – 20 kúskov podľa veľkosti.
Pečte pri teplote 180°C cca 12 -15 minút. Vychutnávajte na cestách, alebo ponúknite priateľom.
0 komentárov k “Plnené datlové vankúšiky”Pridajte vlastný →