Sladké žemličky – bez lepku

S chlebom a pečivom pri bezlepkovej diéte je to viac ako zaujímavé. V obchodoch pribúdajú závratnou rýchlosťou rôzne druhy chleba, pečiva a hlavne keksíkov. Na jednej strane je to v poriadku – veď pribúda ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov prechádzajú na stravu bez lepku. Je to pre nich šok zo dňa na deň zmeniť spôsob stravovania a medzi prvé myšlienky „postihnutého“ patrí starosť aký chlieb alebo pečivo bude jesť, čo deťom na raňajky, čo do školy, výlet a podobné.
Rozumiem tomu, lebo sme národ chlebový a stravovacie návyky v tomto smere meníme veľmi ťažko.  Pokiaľ sa slečna rozhodne vylúčiť lepok zo stravy z dôvodov chudnutia, tak to urobí jednoducho a určitú dobu to aj vydrží. Keď aj sem tam niečo poruší nespôsobí jej to zdravotný problém. Lenže človek s diagnostikovanou celiakiou by vedel rozprávať o následkoch takéhoto pochybenia 🙁
Chlieb z náhradných „múk“ a prirodzene bezlepkových potravín chutí inak. Ostáva len zvyknúť si a zamerať sa viac na to, čo jesť môžeme a nie na to, čo nemôžeme 🙂
Na pultoch obchodov sa dajú nájsť bezlepkové zmesi na pečenie chleba a aj bezlepkové výrobky. Väčšine z konzumentov nechutia. A ja sa im ani nečudujem – keď si prečítate zloženie týchto produktov tiež vás prejde chuť.
Veľa škrobov, prídavných látok, kukurice a pri sladkostiach množstvo palmového tuku a mlieka. V tomto prípade platí dvojnásobne upozornenie, že je veľmi dôležité čítať zloženie kupovaného produktu a premyslieť si, či je pre mňa vhodné jesť celé to množstvo pridaných „neznámych“ látok a to za také vysoké ceny.
Neplatí totiž, že to čo je označené „bez lepku“ je hneď automaticky zdravý produkt 🙂
SladkeRanajkoveZemlicky-1
A z týchto dôvodov sa venujem príprave netradičných bezlepkových chlebíkov, bagiet a aj sladkého pečiva. Viem, že to patrí do nášho stravovania a občas je vhodné to zaradiť do jedálnička. Nie, svet na chlebe nestojí, jedálniček má byť vyvážený vo výživových hodnotách, druhoch potravín a jedál, ktoré konzumujeme.
Na webe som našla tento recept ( pgfoodies.com) a pretože mám rada občas niečo sladké na raňajky alebo si zobrať so sebou do práce ku káve túžila som mať buchtičky doma pečené a bez lepku. Upravila som si recept o pár maličkostí a včera hneď piekla. Som šťastná, lebo sú vydarené, prirodzene bezlepkové, bez droždia a kvásku a čo je hlavné chutia 🙂

Tieto krásne sladké žemličky ( briošky) pripravujeme na mojich kurzoch bezlepkového pečenia , ale aj
v JEMINE – sledujte stránku a dozviete sa o termínoch 🙂

Pre tých z vás, ktorí sa však na kurz nedostanete, vám ponúkam recept.

Čo budete potrebovať:

  • 150 g ryžová múka
  • 100 g mleté mandle
  • 100 g kukuričný škrob
  • 1 čl xantanová guma
  • 100 g masla ( dá sa nahradiť kokosovým tukom, alebo ghee a pod.)
  • 1 1/2 čl prášku do pečiva bez lepku
  • 80 g trstinového cukru ( môžete nahradiť iným sladidlom)
  • 1 vajce + 1 bielok
  • 100 ml mlieka bez laktózy (alebo rastlinný nápoj)
  • vanilkový extrakt
  • kôra z jedného citróna
  • 50 g brusníc (nemusí byť, ale chutí to)
  • 1 žĺtok na potretie

Postup:
Zmiešajte múku, škrob, cukor, prášok do pečiva a xantanovú gumu. Do mlieka vmiešajte celé vajce a bielok, pridajte rozpustené maslo, pridajte , vanilkový extrakt. Dobre premiešajte a pridajte suchú zmes. Vypracujte cesto a na záver pridajte kôru z citróna a nasekané opláchnuté brusnice. Vytvarujte valec, rozdeľte ho na 8-10 kusov a rukou vytvarujte žemličky. Uložte ich na plech a potrite rozšľahaným žĺtkom. Pečte pri 180°C cca 30 -35 minút.

SladkeRanajkoveZemlicky-3

2 komentáre k “Sladké žemličky – bez lepkuPridajte vlastný →

  1. Ahoj Jarka,piekla som buchticky,su VYNIKAJUCE!!!!
    Som bola teraz na kurze u teba v jemine,vrelo odporucam vsetkym,Jarka je vyborna a velky profesional.
    Buchticky boli len trocha tvrdsie,mensie,myslis,ze to moze byt preto,ze som pouzila miesto kukuricneho skrobu tapiokovy skrob?nemala som iny,pouzila som kokosovyy cukor a mletu najemno mandlovu muku a guarovu gumu.tieto zmeny som vykonala ,mohli to ovplyvnit?Dakujem krasne a uz sa chystam na pecenie chlebika,pa Henka Petrasova z kurzu

    1. Ahoj Henka, ďakujem za milé slová, veľmi pekný čas sme mali spolu na kurze.Cukor a mandľová múka zrejme neovplyvnili konzistenciu buchtičiek, mono škrob.
      Pri druhom pečení sa určite vydaria mäkšie 🙂 Želám pekný deň a veľa radosti pri Tvojich aktivitách Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.