Bielkové lupienky

Pri pečení väčšieho množstva vianočného pečiva mi vždy zostávajú vaječné bielky. Nejakú časť z nich si zamrazím a spotrebujem neskôr, zopár miniem tak, že si obohatím rannú ovsenú kašu o proteín a z ostatných vyrobím buď
bielkový chlebík s ovocím a hlavne upečiem tieto bielkové lupienky.
Veľmi chutia a čo je hlavné, že sú trvanlivé a tak ich máte v zime k čajíku pripravené.

Budete potrebovať ( jedna forma na srnčí chrbát )

  • 4 vaječné bielky ( cca 140 g)
  • 140 g hladkej múky
  • 140 g cukru jemný kryštál ( môžete pokojne 30g ubrať )
  • 100 g vlašských orechov ( alebo orechy podľa vášho výberu)

Postup:
Formu na srnčí chrbát vymažte maslom a vsypte polohrubou múkou.
Rúru si rozohrejte na 180°C.
Vaječné bielky (izbovej teploty) šľahajte do ľahkej peny a postupne pridávajte po častiach cukor a šľahajte kým nie je všetok cukor rozpustený a sneh je dostatočne pevný.
Cukrárskou stierkou vmiešajte preosiatu múku, môžete pridať trošku soli. Keď nie sú v zmesi žiadne hrudky múky, vmiešajte celé orechy a hmotu premiestnite do pripravenej formy.
Pečte pri 180C° asi 30 – 35 minút.
Upečené cesto nechajte trochu vychladiť, vyberte ho z formy a nechajte celkom vychladiť.
Celkom vychladnutý bochník zabaľte do pečiaceho papiera a až na druhý deň ho krájajte na veľmi tenké plátky (cca. 3mm).
Ukladajte ich na plech a sušte v rúre pre teplote cca 100°C, kým nie sú úplne vysušené.
Môžete ich po 15 minútach pootáčať.
Vysušené lupienky nechajte vychladnúť a skladujte ich v dóze na keksy. (plechová je najlepšia)

0 komentárov k “Bielkové lupienkyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.