Čokoládovo – slivkový koláč s tonkou

Jesenná sezóna začína včasnými jablkami, modrými slivkami , žltými hruškami a samozrejme to pokračujem oranžovými tekvicami 🙂
Receptov so slivkami, či už s kysnutým cestom, kváskovým cestom, tvarohovým cestom, krehkým cestom…… a hlavne s posýpkou ( drobenkou ) je nespočetné množstvo. Každý máme nejaký stály rodinný recept a keď ostane čas vyskúšame nejakú tú novinku.

Sledujem veľmi úspešný blog Sallys Welt a našla som tento recept, kde sú zastúpené moje obľúbené slivky a čokoládové trené cesto. Neváhala som ani minútku a na trhu som si kúpila slivky a už je tu aj koláč. Verte mi, je skutočne výnimočný, riadne čokoládový ( použila som pravé kakao Callebaut ) a okrem vanilkového extraktu je v ceste aj tonka fazuľa, ktorá svojou výraznou chuťou vytvorí to niečo extra 🙂
Recept je rozpísaný na kruhovú formu o priemere 26 cm, je možné ho upiecť aj na menšom plechu.
Budete potrebovať:

  • 3 vajcia
  • 1/4 čl soli
  • 170 g trstinového cukru
    125 g masla
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1/2 tonka fazule ( nastrúhať na jemno)
  • 1 citrón
  • 30 g kakaového prášku
  • 1/2 čl prášku do pečiva
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 220 g hladkej špaldovej múky
  • 1 PL marhuľového džemu na potretie
  • mandľové lupienky – nemusia byť
  • slivky


Príprava:
Umyté slivky vykôstkujte a rozkrojte na štvrťky.
Dno tortovej formy vysteľte papierom na pečenie.
Z bielkov, soli a 50 g cukru pripravte tuhý sneh a nechajte ho v chlade.
Zmiešajte preosiatú múky, prášok do pečiva, kakao, nastrúhanú tonku a aj kôru z celého citrónu.
Vo väčšej mise vyšľahajte zmäknuté maslo spolu so zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Po jedno pridávajte vaječné žĺtky a každé dobre zašľahajte. Pridajte šťavu z jedného citrónu a vlažné mlieko. Premiešajte a pridávajte pripravenú suchú zmes. miešajte tak, aby v ceste neostali stopy múčnej zmesi. Do tohto cesta pridávajte po častiach vyšahaný sneh z bielkov a jemne ho zapracujte.
Vyhrejte rúru na 170 C ( horný – dolný ohrev).
Cesto preložte do pripravenej formy, povrch zarovnajte. Celý povrch pokryte štvrťkami sliviek tak, že ich husto vedľa seba pozapichujete, tak aby polovička slivky vyčnievala. Slivky môžete posypať plátkami mandlí, alebo aj sekaným orechami.
Pečte na 170 C cca 45 – 55 minút, urobte si test špajdľou.
Po upečení potrite povrch marhuľovým džemom, ktorý ste rozriedili lyžičkou teplej vody. Koláč nechajte vychladiť.

2 komentáre k “Čokoládovo – slivkový koláč s tonkouPridajte vlastný →

Napísať odpoveď pre Jarka Máťošová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.