Jablkové taštičky

Počas školského roku potrebujeme viac tipov na desiatu do školy, ale aj do práce, či na cesty sa hodí malá sladkosť. Už viackrát som písala, že je najlepšie mať doma niečo upečené z kvalitných surovín, bez množstva pridaných prísad, ktoré síce predlžujú životnosť, vylepšujú chuť nie celkom
kvalitným surovinám a dokážu udržať tvar pečiva.
Osobne nepotrebujem mať doma pečivo so 6 – mesačnou trvanlivosťou. Tieto taštičky si môžete upiecť a ak máte obavu, že ich zjete viac na jedno posedenie, zamrazte si ich a vyberte len toľko, aby ste mali pre každého kúsok 🙂
Na trhu som si kúpila voňavé domáce jabĺčka a preto som sa rozhodla robiť jablkovú plnku (mám ju najradšej), ale taštičky sú chutné aj s tvarohovou, či orechovou plnkou, alebo pudingovou a ovocím. Postupne vyskúšam všetky, lebo s cestom sa veľmi dobre pracuje a navyše sú taštičky rýchlo hotové.
Pôvodný recept je od nemeckej pekárky, veľmi úspešnej blogerky Sally, ktorej recepty nájdete na www.sallys-blog.de a od septembra má aj vlastnú show na VOX – TV.

Na náplň budete potrebovať:

  • 3 stredne veľké jablká
  • mletú škoricu
  • trstinový cukor – podľa kyslosti jabĺk
  • mleté (sekané) vlašské orechy cca 100 g

Postup:
Z jabĺk odstráňte jadrovník a nastrúhajte ich na hrubo, jablká som nešúpala. Nastrúhane jablká dajte do veľkej panvice, pridajte škoricu a ak sú kyslé tak aj 2-3 lyžice cukru. Na miernom ohni zmes poduste, aby neostala v jablkách šťava. Odstavte panvicu z ohňa a vmiešajte orechy. Ak obľubujete v náplni hrozienka, alebo sušené brusnice, pridajte ich počas dusenia jabĺk.
Pripravenú zmes nechajte vychladiť.
Na cesto budete potrebovať (20 kúskov):

  • 500g hladkej špladovej múky
  • 100 ml oleja
  • 100 g bieleho jogurtu 3,5%
  • 1 ks vajce
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • kôra z jedného citróna
  • 100 g mletého trstinového cukru
  • 12g prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1/4 čl soli

Postup:
Do misy preosejte múku, pridajte soľ a prášok do pečiva a premiešajte.
V druhej mise zmiešajte cukor, vanilkový extrakt, celé vajce, olej a jogurt, kým nevznikne krémovitá zmes. Do tejto zmesi postupne zamiešajte suchú zmes a vytvorte kompaktné cesto, ktoré sa nelepí na prsty. Možno nepoužijete celé množstvo múky, záleží od veľkosti vajca a typu múky. Vypracované cesto zabaľte do fólie a odložte na hodinu do chladničky.
Cesto rozdeľte na 5 rovnakých kúskov a postupne každý rozvaľkajte na kruh s priemerom cca 20 – 22 cm. Kruh rozkrojte na 4 diely. V každom dieliku ostrým nožom ( alebo radielkom) urobte po bokoch dva zárezy tak, aby sa zárezy nespojili. Časť plnky sformujte do valčeka a položte ju do stredu dielika a na náplň preložte narezané strany. Spodnú časť zarovnajte, dobre zatlačte a odkrojte prebytočné cesto. 
Taštičky pečte na 180°C cca 12 minút do ružova. Hneď po upečené sú taštičky krásne chrumkavé, ak ich budete skladovať v uzatvorenej nádobke trochu zmäknú. Upečené a vychladnuté môžete zamraziť.

3 komentáre k “Jablkové taštičkyPridajte vlastný →

    1. Teším sa, bezlepková zmes je dôležitá pri neznášanlivosti lepku, ale s hladkou múkou sú výborné, vyskúšajte miešať aj so špaldovou hladkou. Ďakujem Jarka

Napísať odpoveď pre Martina Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.