Home / Hlavné / Jablkový zakrytý koláč
5 september, 2017

Jablkový zakrytý koláč

Posted in : Hlavné, ovocné, Sladké pečenie, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , ,

Jablkové koláče mám veľmi rada a tento „zakrytý“ je mojom srdcovkou. Vždy som ho v Nemecku obdivovala a hlavne mi vždy neskutočne chutil. Tento rok sme si odskočili počas dovolenky v Rakúskych Alpách na Kehlsteinhaus – Orlie hniezdo – v Nemecku a vo výške 1853 m.n.m.  som si po dlhom čase vychutnala pravý nemecký Gedeckter Apfelkuchen  🙂 (zakrytý jablkový koláč).

A tam som sa rozhodla, že si ho upečiem a keď sa vydarí budete mať okrem pekných fotografií aj recept a môžete si piecť z jesennej úrody jabĺk.
Ak nechcete koláč v tortovej forme, jednoducho si ho upečte na plechu.
K tomuto koláču podávajú v Nemecku a Rakúsku kopček šľahačky, alebo vanilkovej zmrzliny 🙂
Upečený koláč je vhodné skladovať v chlade, ale pred podávaním ho vyberte a nechajte v kuchyni, chute lepšie vyniknú.

Budete potrebovať na cesto:

  • 180 g mäkkého masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • kôru z jedného bio citróna
  • 1/4 čl soli
  • 2 vajcia
  • 400 g špaldovej hladkej múky
  • 1,5 čl bezfosfátového prášku do pečiva

Postup:
Všetky suroviny pripravte do jednej misy a spracujte cesto.
Cesto je treba spracovať rýchlo, nemiesiť zbytočne dlho, lebo vo výsledku nebude chrumkavé.
Pripravené cesto rozdeľte na tretiny.
Z jednej vyvaľkajte na doske kruh vo veľkosti formy (24 cm), okraje pekne orežte a preložte ho na papier a prikryté dajte do chladničky.
Z druhej tretiny tiež rozvaľkajte kruh a dajte ho na dno formy.
Formu môžete vymazať maslom.
Z tretej tretiny postupne vyvaľkajte pásy a vyložte s nimi okraje tortovej formy po okraj.
V spojoch pri dne cesto dobre pritlačte, aby nevytekala náplň.
Takto pripravenú formu dajte do chladničky.

Na náplň budete potrebovať:

  • 1,50 kg očistených kyslejších jabĺk (napr. Boskop, Elstar, Idared)
  • 350 ml jablkovej šťavy 100%
  • 50 g trstinového cukru (ak sú jablká veľmi kyslé)
  • 1/2 čl mletej škorice
  • šťavu z jedného citrónu
  • 2 čl citrónovej kôry
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 50 ml jablkovej šťavy
  • 50 g hrozienok (alebo brusníc) ja som nedávala žiadne
  • 2 pol. lyžice marhuľového džemu

Postup:
Očistené jablká nakrájajte na tenké plátky (môžu byť aj kocky), vložte ich do 350 ml jablkovej šťavy, pridajte mletú škoricu, šťavu z bio citróna a aj citrónovú kôru. Podľa potreby pridajte cukor, ale šťava je tiež sladká.
Zmes premiešajte, priveďte k varu a varte cca 2-3 minúty. Tak aby sa jablká nerozvarili len zmäkli.
Uvarenú zmes hneď preceďte a šťavu zachyťte do misky.
V 50 ml studenej jablkovej šťavy rozmiešajte balíček vanilkového pudingu.
Zachytenú šťavu z varenia jabĺk dajte znovu na sporák a za stáleho miešania pridajte rozmiešaný pudingový prášok a uvarte hustý puding.
Môžete pridať sušené hrozienka. Puding prelejte na pripravené jablká, jemne premiešajte a nechajte trochu vychladnúť.
Zmesou naplňte pripravenú tortovú formu, povrch jabĺk zarovnajte.
Natrite okraj cesta na bokoch formy studenou vodou, alebo bielkom a formu zakryte kruhom cesta. Okraje jemne pritlačte.
Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C cca. 45 minút.
Ak treba zakryte v polovici pečenia povrch alobalom, aby sa veľmi nespálil.
Ja som povrch pred pečením pospala kryštáľovým trstinovým cukrom, po upečení to príjemne chrumkalo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *