Home / buchty, osúchy / Kváskové buchty plnené
29 august, 2017

Kváskové buchty plnené

Posted in : buchty, osúchy, Hlavné, kváskové on by : Jarka Máťošová Značky:, , ,

Tento recept už na stránke máte, ale rozhodla som sa ho trochu pozmeniť. Piecť tieto výnimočne chutné kváskové buchty len na Veľkú noc (ako Hot cross buns – anglické kysnuté mazance)  mi príde škoda, lebo chutia neplnené a aj s lekvárom sú veľmi chutné.
Oceníte ich ako desiatu pre deti do školy, alebo na cesty. Ich príprava je jednoduchá a čas potrebný na kysnutie sa dá pekne zorganizovať.

Mám osobnú skúsenosť s mrazením týchto buchtičiek a robím to vždy z každej dávky, inak by zmizli v bruškách rýchlosťou blesku. Balím ich po dve a po rozmrazení nik nezbadá, že nie sú v ten deň pečené.
Pri mrazení kysnutého cesta je dôležité, aby ste dali produkt mraziť čerstvý, hneď po vychladnutí. Staršie pečivo nie je vhodné na mrazenie, pokiaľ si chcete aj potom pochutnať na dobrom pečive.

Sladký rozkvas:

  • 30g ražného kvásku ( aktívneho z chladničky)
  • 20g cukru
  • 50ml vody
  • 100g hladkej špaldovej múky

Postup:
Všetky suroviny dobre premiešajte a vo vyššej nádobe zakryte fóliou a nechajte kysnúť. U mňa to bolo cez noc na linke.
Rozkvas sa takmer trojnásobne zväčšil.

Cesto:

  • celý rozkvas
  • 3 žĺtky
  • 200ml mlieka
  • 70g trstinového cukru
  • 10g soli
  • 120g rozpusteného ( vychladnutého masla)
  • 500g hladkej špaldovej múky ( môže byť aj časť polohrubej)
  • 2 čajová lyžička korenia ( zázvor, muškátový oriešok, kurkuma)
  • strúhaná kôra z 1 bio citróna
  • hustý slivkový lekvár
  • polievkové lyžice rumu

 

Postup:
Nastrúhajte si citrónovú kôru. Pripravte si koreniny – nastrúhaný muškátový oriešok, sušený zázvor… pridajte podľa chuti.
Žĺtky rozmiešajte v  mlieku ( nemá byť studené z chladničky) a pridajte celý rozkvas. Dobre premiešajte.
Múku, soľ, koreniny, citrónovú kôru a cukor premiešajte a pridajte pripravenú tekutú zložku. Pridajte aj maslo a za pomoci robota vypracujte hladké kysnuté cesto.
Miesenie v robote trvá cca. 10 minút. Povrch cesta má byť pekne hladký a lesklý a cesto je tuhšie.
Vypracované cesto vložte do misy, ktorú ste jemne potreli olejom, prikryte ho a nechajte kysnúť. U mňa táto fáza trvala 4 hodiny. Cesto zväčšilo svoj objem takmer 2,5 x.
Takto vykysnuté cesto vyberte na pracovnú dosku.
Vytvarujte valček a nakrájajte na 20 – 24  kúskov po cca 50 g.
Z každého kúska vytvarujte guľôčku a nechajte pár minút oddýchnuť. Pripravenú guľôčky prstami vytvarujte do placky, do stredu dajte lyžičku hustého slivkového lekváru a kraje pevne uzatvorte. Pripravené plnené buchtičky vkladajte do pekáčika,  ktorý ste si dobre vymazali maslom. Nechajte medzi jednotlivými kúskami trochu priestor. Boky jednotlivých buchtičiek môžete jemne potrieť maslom.
Pekáčik prikryte fóliou a nechajte kysnúť cca 3 – 4 hodiny. pečte pri teplote 180°C cca 20 – 25 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *