Ražný kváskový chlieb s pivom

Už dávnejšie som vylúčila z môjho stravovania kysnuté pečivo (vrátane chleba) s droždím. Priznávam, že tak na 90 %, pretože 2-3 x do mesiaca si doprajem môj obľúbený praclík s maslom a pažítkou, alebo nejaký kúsok koláča s droždím. Nemám intoleranciu na lepok a tak si rada pochutnám na ražnom chlebíku, ktorý mi najviac chutí. V obchodoch deklarujú pri zložení kváskových chleboch, že použili kvások, ale vždy použijú aj droždie. Mne droždie spôsobuje tráviace ťažkosti a spôsobuje nadúvanie, čo pri konzumácii doma pečeného kváskového chleba a pečiva nie je.
Pečenie s kváskom nie je až taká veľká veda, ako s uvádza na niektorých stránkach a preto si viete pripraviť pre seba kvalitný chlieb, alebo pečivo bez absolvovania viacročného štúdia. Vypestujte si kvások, alebo si oň požiadajte niekoho, kto už má a častejšie pečie a začnite.

Tento recept je skutočne pre každého. Ja som piekla už viac druhov (napríklad tento: https://www.jarkapecie.sk/?p=916).
Ale aj sladké pečivo z kvásku je výborné (https://www.jarkapecie.sk/?p=886https://www.jarkapecie.sk/?p=1124 ).
Predčasom sme boli na dovolenke v rakúskych Alpách a chlebík aj buchty nám vydržali celý týždeň a boli chutné.

Recept na tento ražný chlebík je na stránke http://www.maskrtnica.cz, kde nájdete veľa tipov na založenie kvásku a pečenie chleba a pečiva.

Budete potrebovať:
Na rozkvas:

  • 1 polievkovú lyžicu kvásku ( z chladničky)
  • 125 g ražnej celozrnnej múky
  • 125 g vlažnej vody

Postup:
Z týchto surovín zamiešajte cestíčko a nechajte ho 8 – 12 hodín kvasiť. V týchto horúčavách mi kvasenie trvalo 5 hodín. Cestíčko prekryte fóliou vo vyššej nádobe a nechajte ho na kuchynskej linke. Keď zdvojnásobilo svoj objem, môžete urobiť skúšku kvásku a to tak, že do studenej vody v pohári dáte pol čajovej lyžičky rozkvasu. Ak vám ostane plávať tak je už rozkvas hotový a môžete urobiť cesto.

Suroviny na cesto:

  • 500 ml čierneho piva (alebo vody)
  • 375 g ražnej celozrnnej múky
  • 250 g ovsených (ražných) vločiek
  • 1 polievková lyžica medu
  • 15 g soli
  • 50 g semienok (slnečnicových, tekvicových, sezamu – podľa chuti)
  • formu cca 26 cm a maslo na vymazanie
  • semienka na posypanie (ja nedávam)

Postup:
Do 250 g rozkvasu pridajte pivo, med a vločky a premiešajte. Potom prisypte múku,soľ a semienka a spracujte cesto. Cesto je lepivé, ak je veľmi tuhé pridajte 50 ml vody. Cesto len premiešajte, aby boli suroviny spojené, nesnažte sa vypracovávať ako pri kysnutom ceste. Ražná múka to nemá rada 🙂 Formu vymažte maslom a vysypte múkou. Do formy preložte cesto, lyžicou zarovnajte povrch a posypte semienkami.
Cesto je asi 1,5 – 2 cm od okraju formy. Takto pripravenú formu dajte do nezapnutej rúry a nechajte kysnúť cca 4 hodiny. Cesto zväčší svoj obje a bude asi 1 cm nad okrajom a mierne popraská povrch. Formu vyložte z rúry, predhrejte ju na 250°C, povrch cesta oroste studenou vodou a dajte na 10 minút do rozohriatej rúry. Potom znížte teplotu na 200°C a pečte cca 45 minút. Vyberte chlebík z formy a vložte ho ešte na 10 minút do rúry dopiecť. Potom ho vyberte a nechajte na mriežke chladiť 20 minút, potom ho prikryte čistou utierkou a nechajte vychladiť, najlepšie cez noc. Nekrájajte ražný chlieb teplý, musí byť riadne vychladnutý.
Ak potrebujete poradiť ako z kváskom a pečením bez váhania mi napíšte, rada pomôžem 🙂

2 komentáre k “Ražný kváskový chlieb s pivomPridajte vlastný →

    1. Dobrý deň,mrzí ma to, len z Vášho prispevku neviem vyčítať či vôbec nenakvasil. Pri kváskovom, ale aj kysnutom ceste je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú výsledok. J.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.