Home / bez lepku / Arašidové keksy s čokoládou
19 júl, 2017

Arašidové keksy s čokoládou

Posted in : bez lepku, Pre alergikov, Sladké pečenie, sušienky, keksy on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , , , , ,

Mať doma v dóze pár keksíkov je veľmi praktické 🙂 Samozrejme myslím také doma pečené, zo surovín, ktoré sú kvalitné a sami si určíte zloženie surovín a ich množstvo.
Takmer v každom recepte znižujem dávku cukru a ešte sa nestalo, že by to bol dôvod na neúspech receptu, práve naopak. Pri pečení používam trstinový cukor, datľový sirup, javorový sirup, ale aj med je výborným sladidlom. Nikdy nepoužívam umelé sladidlá, stéviové produkty a ani brezový cukor.
Koláč, či keksík má byť sladký, ak to nie je slaná verzia. A cukor ako taký nie je škodlivý, škodlivé môže byť je ho množstvo a na to treba dbať pri dennom stravovaní.

Keksík si rada dám občas k čaju, ale najčastejšie mi pomôže pri dlhších cestách, alebo pri práci mimo domu.
Kúpiť si totižto niečo aspoň trochu zdravé na cestách a v obchodoch je nemožné. Dokonca aj predajne tzv. zdravých produktov ponúkajú sladkosti, ktoré nepatria svojim zložením medzi zdravé produkty a keď nechcem jesť len orechové tyčinky so sušeným ovocím tak si radšej upečiem niečo doma.
Nie je to náročné a poteší vás to, keď je treba niečo malé sladké .-)
Tento recept nie je môj, páčil sa mi na stránke http://cookingwithsusa.blogspot.sk.
Moje sušienky majú síce iný vzhľad, ale sú zaručene chutné a na dovolenke nám veľmi chutili.
Skladujem ich v uzatvorenej sklenenej dóze a chutia mi v týchto horúcich dňoch jednoducho podrvené do studeného jogurtu s čerstvým ovocím a lístkami mäty – vyskúšajte 🙂

Budete potrebovať (cca na 20 sušienok):

  • 1 hrnček arašidového masla  (250 ml)
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka  trstinového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva bez fosfátu
  • 1/2 hrnčeku čokoládových guľôčok ( alebo sekanej čokolády)
    štipka soli

Postup:
Všetky suroviny zmiešajte v jednej mise – čokoládu pridajte na záver.
Zo vzniknutej zmesi tvorte guľôčky a ukladajte ich na  plech s pečiecim papierom. Ja som piekla na veľkom plechu 12 kusov.
Tie medzery sú dôležité, lebo guľôčky sa premenia na keksíky.
Vytvorené guľôčky stlačte širokým nožom, alebo dnom pohára a tak vytvoríte placku asi 1,5 cm hrubú. Tenšie placky skôr uschnú.
Pečte ich pri teplote 180°C asi 15 minút do zlatova.
Nechajte mierne vychladiť na plechu a potom ich preložte na mriežku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *