Home / bez lepku / Makovo – egrešový koláč – bez lepku
30 jún, 2017

Makovo – egrešový koláč – bez lepku

Posted in : bez lepku, Hlavné, makové, ovocné, Pre alergikov, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , ,

Teším sa, že ďalší koláč nie je červený, ale vynímajú sa na ňom krásne zelené egreše. Nemám veľa receptov s týmito zeleným bobuľkami a preto sa veľmi teším, že je to v spojení s makom. Veľmi je vhodný do týchto horúcich letných dní, nakoľko je bez krému.

Ja som ho piekla v bezlepkovej verzii, ale chutí aj s klasickým krehkým cestom a dokonca ho môžete upiecť na veľkom plechu na kysnutom ceste.
Chystám sa takýto upiecť na kváskovom kysnutom ceste a doplním ho chrumkavou orechovou posýpkou 🙂 To bude dobrota!

Na bezlepkovú verziu som robila toto cesto (do okrúhlej formy 24-26cm):

  • 60 g  ryžovej múky
  • 80 g cirokovej múky
  • 80 g pohánkovej múky
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 130 g masla
  • 70 g trstinového cukru
  • 1/ 2 čl prášku do pečiva bez fosfátov
  • citrónová kôra z jedného bio citróna
  • štipku soli

Postup:
Zo všetkých surovín spracujte cesto  nechajte ho oddýchnuť v chladničke aspoň 30 minút.

Náplň:

  • 180 g mletého maku
  • 90 g trstinového cukru
  • 1 vanilkový puding bez lepku (40 g) – napr. značky dm bio
  • 400 g hustej kyslej smotany
  • egreše

Postup:
Vychladené cesto natlačte rovnomerne do formy (môžete si ju potrieť kokosovým tukom a vysypať pohánkovou múkou).
Cesto dajte aj po obvode formy aspoň do výšky 2-3 cm. Dno formy popichajte vidličkou a takto pripravené cesto pečte pri teplote 190°C asi 12 minút.
Mletý mak zmiešajte s cukrom a pudingovým práškom a do tejto suchej zmesi vmiešajte smotanu.
Makový krém rozotrite na predpečený korpus, ozdobte egrešmi a pečte pri 180°C cca 25-35 minút.
Hotový koláč nechajte vychladnúť, aby sa dobre krájal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.