Home / bábovky / Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy
23 marec, 2017

Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy

Posted in : bábovky, bez laktózy, bez lepku, Hlavné, Pre alergikov on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , , , , ,

Pripravujem pár nových receptov vhodných aj k Veľkej noci. Viem, že väčšina z vás vyhľadáva koláče s ovocím a bez zbytočných krémov a presne tomu dnešný citrónový chlebíček zodpovedá. Je krásne citrónový, šťavnatý  so sviežim krémom z čerstvého syra a kyslej smotany.
Vyzdobte si ho podľa toho k akej príležitosti ho pripravujete, chutiť bude aj preliaty kvalitnou čokoládou, chrumkavou citrónovou polevou, alebo s čerstvým ovocím. Mne chutí len tak bez akejkoľvek polevy, či krému. V jednoduchosti je krása 🙂

Budete potrebovať ( pre 20 cm formu):

  • 2 bio citróny
  • 120 g mletých mandlí
  • 80 g ryžovej múky
  • 3 vajcia
  • 150g trstinového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva ( bez lepku)
  • štipku soli

Na sirup:

  • 1 polievkovú lyžicu vody
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 50 ml citrónovej šťavy

Na krém:

  • 100 g čerstvého neochuteného syra  (alebo mascarpone) bez laktózy
  • 80 g kyslej smotany 20% ( bez laktózy)

Postup:
2 bio citróny umyte a vložte ich celé do vriacej vody, varte cca. 40 minút. Vyberte ich z vody, nechajte ich mierne ochladiť, vyberte z nich jadierka a v mixéri ich rozmixujte na kašu. Nechajte vychladnúť.
Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Do tejto hmoty pridajte citrónovú kašu a dobre premiešajte.
Na záver v miešajte mleté mandle, ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou.
Cesto vložte do formy na chlebíček a vrch zarovnajte. Formu som vyložila papierom na pečenie, ktorý som jemne natrela olejom.
Pečte pri teplote 170°C, cca. 35 – 45 minút. Urobte si skúšku drevenou špajľou.
Pripravte si sirup  tak, že krátko prevaríte vodu s cukrom ( 2-3 minúty stačia) a potom primiešajte citrónovú šťavu.
Upečený chlebíček vyberte z rúry, ale nechajte ho vo forme 10 minút. Potom ho husto poprepichujte špajľou a prelejte pripraveným sirupom.
Chlebíček nechajte vo forme úplne vychladnúť.
Povrch natrite krémom, ktorý ste pripravili zmiešaním čerstvého syra a smotany.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.